עריכת צוואה

עריכת צוואה הוא תהליך חשוב שבו אדם מביע את רצונו כיצד לחלק את רכושו לאחר מותו. הצוואה משמשת ככלי משפטי שמונע סכסוכים משפחתיים ומגן על הנכסים והרצון האישי של המצווה. במדריך זה נסקור את סוגי הצוואות הקיימות, כיצד יש להגיש צו קיום צוואה ועוד.

חשיבות עריכת צוואה

עריכת צוואה היא עניין רגיש שרובנו נוטים לדחות. עם זאת, עלינו לזכור שמדובר בצעד חשוב שימנע אי הבנות בהמשך. באמצעות עריכת צוואה ניתן להגדיר תנאים מסוימים לגבי אופן החלוקה, כגון תמיכה בילדים קטינים או חלוקת רכוש בין יורשים ספציפיים. צוואה ברורה ומפורטת תוכל למנוע אי הבנות ולוודא שהדברים מוסדרים מראש כרצונכם. מעבר לכך, עריכת צוואה יכולה לסייע גם בתכנון מס נכון, על מנת להקטין את חובות המס המוטלות על היורשים. כך נוכל להבטיח שלא ייגרם נזק כלכלי ליורשים בעקבות קבלת העיזבון. במקרים מסוימים, חשוב לערוך צוואה בעזרת עורך דין מקצועי, שמכיר את ההליכים המשפטיים ויודע להבטיח שכל הדרישות החוקיות יתקיימו.

סוגי צוואות

החוק בישראל מכיר בארבעה סוגי צוואות:

1. צוואה בכתב יד

צוואה בכתב יד נכתבת ונחתמת בכתב ידו של המצווה. זאת, ללא צורך בעדים או עורך דין. בצורה זו כל אדם יכול לערוך את צוואתו באופן עצמאי וללא עלויות. צוואה בכתב יד נתפסת כפתרון פשוט, אך יש בה מספר סיכונים:

  • טעויות או חוסר בהירות עלולים להוביל לביטולה.
  • לא תמיד יש הוכחה חד משמעית לכך שהמצווה כתב אותה מרצונו החופשי.
  • צוואה זו חשופה יותר לערעורים ומחלוקות משפטיות.

במידה והחלטתם בכל זאת לערוך צוואה בכתב יד, וודאו כי היא עומדת בכמה כללים:

  1. צוואה בכתב יד כשמה כן היא, והיא צריכה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה בלבד. אין להדפיס את הצוואה.
  2. יש לציין על הצוואה את תאריך כתיבתה, בכתב ידו של המצווה. במידה ויימצאו מספר צוואות – רק האחרונה תקפה.
  3. על הצוואה צריכה להופיע חתימתו של המצווה בכתב ידו.

2. צוואה בעדים

צוואה בעדים נערכת בכתב ומאושרת על ידי שני עדים, שנדרשים על מנת להוכיח את אמיתות הצוואה.

בכדי לשמור על פרטיותו של המצווה, העדים אינם מחויבים להיות חשופים לתוכן הצוואה, אלא רק להיות עדים לעצם עריכתה. לצפייה בצוואה בעדים לדוגמא, לחצו כאן.

מי יכול לשמש כעד לצוואה בעדים?

בזמן עריכת צוואה בעדים, על העד לעמוד בכל התנאים הבאים:

  • מעל גיל 18.
  • לא הוכרז כפסול דין.
  • העד או בן/בת זוגו אינם נהנים מן הצוואה. במידה והעד או בן/בת זוגו נהנים מהצוואה, ההוראה תיחשב בטלה.

3. צוואה בפני רשות

צוואה בפני רשות היא צוואה שמוגשת לגורם משפטי או נערכת באמצעותו. גורם המוסמך לעריכת צוואה יכול להיות שופט, חבר בית דין דתי, רשם בית המשפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון.

4. צוואה בעל פה

צוואה בעל פה היא צוואה הנאמרת בעל פה ע"י המצווה. אפשרות זו מתקיימת רק בנסיבות מיוחדות, כאשר המצווה נמצא בסכנת חיים מוחשית ואין באפשרותו לערוך צוואה באחת מהדרכים האחרות.

העדים נדרשים לתעד את דברי המצווה בכתב, במדויק ככל הניתן ובהקדם האפשרי. לאחר מכן, עליהם לחתום על זיכרון דברים, המשמש כצוואה, ולהפקיד אותו אצל הרשם לענייני ירושה.

מימוש צוואה

לאחר פטירת המצווה, על היורשים להגיש בקשה לצו קיום צוואה. צו זה מעניק תוקף משפטי לצוואה ומאפשר לממש את נכסי העיזבון. ללא צו זה, הגורמים הנדרשים לא יפעלו ככתוב בצוואה (למשל בנקים או מנהל רישום המקרקעין).

שלבי תהליך מימוש צוואה:

  1. הגשת הבקשה – ניתן להגיש בקשה מקוונת לצו קיום צוואה. כמו כן, ניתן להגיש את הבקשה דרך רשם הירושה במחוז מגוריו של המנוח.
  2. תשלום אגרות – הגשת הבקשה כרוכה בתשלום שתי אגרות – אגרת פתיחת בקשה ואגרת הוצאה לפרסום. אגרת אלו ניתן לשלם באופן מקוון, בבנק הדואר או בעמדות תשלום במשרדי הרשם לענייני ירושה.
  3. צירוף מסמכים – בעת הגשת הבקשה יש לצרף מספר מסמכים סרוקים בפורמט PDF: תעודת פטירה, הצוואה המקורית, אישור על שליחת הודעה לכל היורשים, ייפוי כח לייצוג ע"י עורך דין וכל מסמך רלוונטי נוסף.
  4. קבלת אישור על הגשת הבקשה – לאחר שליחת הטופס המקוון, המגשי יקבל הודעת דוא"ל המאשרת את הגשתה. אישור זה כוללת את מספר התיק שנפתח ברשם לענייני ירושה. שימו לב, זהו אישור על עצם הגשת הבקשה ולא אישור את תקינותה.
  5. הגשת הצוואה המקורית – על מגיש הבקשה לשלוח את הצוואה המקורית בדואר רשום או למסור אותה באופן אישי למשרדי הרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח. יש לעשות זאת בתוך 7 ימים מהגשת הטופס המקוון.
  6. פרסום הודעה לציבור – לאחר אישור תקינות הבקשה, הרשם יפרסם באתר האינטרנט שלו וברשומות נוספות הודעה על הגשת הבקשה. שלב זה נועד כדי לאפשר למתנגדים פוטנציאלים להגשי התנגדות למתן הצו.
  7. בדיקה ואישור – בחלוף המועד להגשת התנגדות, הבקשה נבדקת ונחתמת על ידי הרשם לענייני ירושה או בית הדין הדתי, בהתאם לבחירת המגיש. ניתן לעקוב אחרי הטיפול בבקשה במערכת הרשם לענייני ירושה.
  8. קבלת הצו – לאחר אישור הבקשה, צו קיום הצוואה יישלח למגיש הבקשה בדוא"ל. לרוב, תהליך זה נמשך עד 50 ימים ממועד הגשת הבקשה, כולל תקופת הפרסום. זאת במידה ולא נדרשו מסמכים ופרטים נוספים. הצו יישלח ישירות גם לבנקים, חברות ביטוח, רשות המסים ומשרדים נוספים, כך שלא יהיה צורך להציג אותו פיזית על מנת לקבל שירות.

מה עושים כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה

כאשר אדם נפטר ולא מותיר אחריו צוואה, היורשים ייקבעו על פי כללי חוק הירושה. סדר היורשים על פי דין נקבע כך שיידמה ככל הניתן את איך שרוב האנשים היו רוצים לחלק את נכסיהם.

  • נפטר שהותיר אחריו בן/בת זוג וילדים, הרכוש יתחלק שווה בשווה בין בן/בת הזוג לבין הילדים.
  • במידה והנפטר לא הותיר אחריו ילדים, רכושו יתחלק שווה בשווה בין בן/בת הזוג להורי המנוח.
  • אם לנפטר לא היו ילדים אלא רק בן/בת זוג ואחים, בן/בת הזוג יקבל 2/3 מהרכוש והאחים 1/3 שיחולק שווה בניהם.
  • רק במידה והמנוח לא הותיר אחריו ילדים, אחים או הורים – בן/בת הזוג יירש את העזבון במלואו.
  • במקרה של היעדר בן/בת זוג, ילדים, הורים או אחים – עיזבון המנוח יחולק בן סבי המנוח וצאצאיהם.
  • אם לנפטר לא נותרו בני משפחה מכל אלו שצויינו, עוברים נכסיו לבעלות המדינה.

שימו לב, רק במידה והמנוח לא הותיר אחריו ילדים, אחים או הורים – בן/בת הזוג יירש את העזבון במלואו. על מנת להבטיח כי הרכוש יועבר באופן שישקף את רצונם של שני בני הזוג, מומלץ לערוך צוואה הדדית. צוואה זו מגנה על בן הזוג שנותר בחיים ומונעת סכסוכים בין היורשים.

כיבוד רצון המצווה

החוק קובע כללים ברורים לעריכת צוואה, אך מכיר בכך שלא תמיד ימולאו הדרישות במלואן. כדי למנוע מצב שבו טעות טכנית תמנע את מימוש רצון המצווה, בית המשפט יכול לאשר צוואה גם אם יש בה פגמים. העיקרון פשוט – אם אפשר להבין בבירור מה המצווה רצה, יעשו הכול כדי לכבד את רצונו.

עורך דין צוואות וירושות

עריכת צוואה היא עניין רגיש ומורכב, אך הכרחי. צוואה שנערכה בצורה מקצועית על ידי עורך דין צוואות וירושות תמנוע אי נעימויות וסכסוכים משפחתיים.

משרדנו מציע שירות אישי ומסור. אנו נערוך עבורכם צוואה בטוחה העומדת בדרישות החוק ומכסה את כל עניינכם – חלוקת נכסים, עניינים משפטיים או אישיים. בנוסף, נסייע בהגשת צו קיום צוואה ונוודא שחלוקת הרכוש מבוצעת בצורה בטוחה והוגנת. באמצעות הליווי המקצועי שלנו, תוכלו להיות בטוחים שזכויותיכם יכובדו ויתממשו באופן מלא.

עריכת צוואה – מחיר

מחיר עריכת צוואה משתנה בהתאם למורכבותה ולצרכים האישיים של הלקוח. בדרך כלל, המחיר תלוי בגורמים כמו סוג הצוואה, מספר הנכסים המעורבים, והאם יש צורך בהסכמות מיוחדות או ייעוץ משפטי נוסף.

לפרטים נוספים והצעת מחיר על פי הצרכים האישיים שלכם, לחצו כאן או חייגו 077-5558884.

לפגישת ייעוץ השאירו פרטים או חייגו 077-5558884